In of vanuit het Castelhof zijn de voorbije 20 jaar fantastische zaken mogelijk geworden voor jongeren/jeugd/kinderen/verenigingen. Zaken als ‘Skank Your soul’, legendarische fuiven, workshops, onvergetelijke Paas je Rot-activiteiten, JIND, voorbereidingen Kadille, materiaalkot Vijverfestival, zotte jeugdraadvergaderingen, … 

Dilbeek was nooit jeugdgemeente van Vlaanderen geworden in 2015 – 2016 als we geen Castelhof hadden gehad. In het Castelhof is de jeugddienst uitgegroeid tot een partner voor alle dilbeekse kinderen en jongeren en hun verenigingen (jeugdhuizen, chiro’s, scouts, …). Vanaf dat de jeugddienst gehuisvest werd in het Castelhof stond de dienst en hierbij ook zijn doelgroep op eigen benen en dat mocht gezien worden! Het waren topjaren voor de jeugd. 

Maar … een volledig volwaardig jeugdcentrum is Castelhof nooit geweest, het is ook nooit zo uitgebouwd. Voor vele jongeren lag het Castelhof in Sint Martens Bodegem te ver weg, vaak was het verhuurd aan andere doelgroepen dan jongeren (meer dan 360 activiteiten per jaar, maar meer dan de helft niet voor de bedoelde doelgroep), het was té polivalent, te weinig sexy, te weinig afgewerkt, … 

Wel … werd het dé plek om te fuiven, te experimenteren, te repeteren, … 

We leerden veel de voorbije jaren en kunnen hieruit conclusies trekken voor het jeugdbeleid van Dilbeek én voor de bestemming ivm Castelhof. 

Voor het jeugdbeleid: Als ex-jeugdgemeente van Vlaanderen moeten we blijven investeren in plekken voor jongeren, zowel in plekken waar de jongeren nu al te vinden zijn zoals jeugdhuizen, skateterrein, Westrand, jeugdlokalen, … als in nieuwe zaken zoals medialabs en experimenteerruimte. Moet dat persé in het Castelhof? Op zich is dat geen voorwaarde. 

Wat moet er dan wel? Alle zaken die in het Castelhof heel goed lopen, zouden of daar of op een andere plek moeten behouden kunnen blijven. De fuifzaal: absoluut nodig! Repetitieruimte: absoluut nodig! Ruimte voor verenigingen, co-workplaces, blokspots, vakantie-initiatieven, onderwijsprojecten, burgerparticipatie-projecten, experimenteerruimten, pop-ups, … Moet dat expliciet voor jongeren zijn? Absoluut niet, maar al deze zaken kunnen van Castelhof wel een bloeiende site maken en als dat dan allemaal niet meer in het Castelhof mag, dan moeten er absoluut één of meerdere plekken komen in Dilbeek die deze verwachtingen invullen (als er een fietssnelweg naast het station van Bodegem komt, is Castelhof misschien wel weer een heel interessante site voor dit alles?). Stilstaan is achteruit gaan en dit terwijl het verenigingsleven, burgerinitiatieven, … heel wat impulsen geeft aan de samenleving en hier dus ook iets voor terug mag krijgen van de gemeente! 

Als het Castelhof moet verdwijnen als jeugdcentrum, behoud het voor andere zinvolle initiatieven waar nu veel nood aan is en geef de kinderen en jongeren andere evenwaardige, duurzame, inclusieve en kwaliteitsvolle plekken (om te experimenteren, om te feesten, om te spelen, om te repeteren, …) waar eenieder zich thuisvoelt! 

Lies Vereecke 2 febr 2020 

( DNA en schepen voor en van jeugd Dilbeek 2010 – 2018)


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *