Gemeentebestuur weigert jaarmarkt te organiseren

4 oktober 2021 moest een hoogdag worden voor de Dilbeekse gemeenschap. Op die dag zou normaal gezien de jaarmarkt opnieuw plaatsvinden. Een evenement waarnaar menig Dilbekenaar reikhalzend zat uit te kijken. De lokale horeca en handelaar, die het laatste anderhalf jaar stevig op de proef werd gesteld, en ook de verschillende verenigingen, die snakken om hun verenigingskas terug wat aan te dikken en opnieuw contact te kunnen maken met de Dilbeekse gemeenschap voor hun ledenwerving. De Dilbekenaren zelf die eindelijk terug in contact kunnen komen met mensen die ze omwille van het Corona-virus al zo lang niet meer gezien of gehoord hebben.
Het is hen weliswaar niet gegund.

Op 31 augustus werd Dilbeek op de hoogte gebracht dat ook dit jaar de jaarmarkt niet zal plaatsvinden. Als reden haalde burgemeester Willy Segers de complexiteit naar boven die gepaard gaat met de organisatie van een dergelijk evenement in de huidige Corona-context. Voor een evenement met meer dan 5000 bezoekers, moet er immers gewerkt worden met aparte ingangen met toegangscontroles en een circulatieplan (zoals duidelijk beschreven in de sectorgids van FOD Economie).

Het moet gezegd, de organisatie van een dergelijk evenement is in deze Corona-context niet eenvoudig. Echter onmogelijk is het allesbehalve. Zo zal onze buurgemeente Anderlecht haar jaarmarkt wel organiseren mét circulatieplan én bijhorende toegangspoorten met controle door de lokale politie. Wel zullen een aantal traditionele onderdelen van de Anderlechtse jaarmarkt (zoals het concert) dit jaar geschrapt zijn om de regels te kunnen respecteren.

DNA! stelt zich dan ook luidop de vraag waarom dit in Dilbeek niet georganiseerd kan worden. Het bestuur heeft tijd gehad om een aangepaste versie uit te werken zoals andere gemeenten dit doen. Bijvoorbeeld, in de zone rond het Park van Dilbeek zou een eenrichtingscirculatie met verschillende toegangspoorten en bijhorende controle toch relatief eenvoudig georganiseerd kunnen worden? De vele extra organisatorische vragen die bij de organisatie van een jaarmarkt opduiken, duiken ook op in andere gemeenten. Is het onmogelijk om eens te polsen hoe die daar werden opgelost?

DNA! betreurt de onwil van het gemeentebestuur. Het bestuur had creatief kunnen zijn en extra inspanningen kunnen doen om de jaarmarkt wel te laten plaatsvinden, desnoods kleiner en met toegangscontrole. Nu gooit het makkelijkheidshalve ruim op voorhad de handdoek in de ring. Wij zijn van mening dat de beslissing te snel werd genomen, een slag in het gezicht voor de Dilbeekse handelaars, verenigingen en burgers. Net nu we allemaal nood hadden aan een positief signaal en verhaal. Net nu we deze jaarmarkt hadden kunnen aangrijpen om terug te werken aan meer sociale cohesie.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *